Cum? Prin conversații esențiale prilejuite de lectura Marilor Cărți, de la Platon, Aristotel, Marc Aureliu sau Apostolul Pavel până la Dostoievski, C. S. Lewis sau Jordan Peterson.
Ce obținem? O viziune proaspătă, principii și valori eterne, dar și direcții de acțiune eficientă în viața de zi cu zi. Iată câteva ilustre citate din opera ultimului mare stoic, împăratul roman Marc Aureliu:
Acceptă frumusețea vieții. Urmărește stelele și imaginează-te alergând cu ele.
Cât de mult câștigă cine nu se uită să vadă ce spune sau face sau gândește aproapele său, ci doar la ceea ce face el însuși.
Nu iubiți altceva decât ceea ce vă vine țesut în modelul destinului vostru. Căci ce s-ar putea potrivi mai bine nevoilor dumneavoastră?
Un om nu ar trebui să se teamă de moarte, dar ar trebui să se teamă să nu înceapă să trăiască niciodată.
Este foarte puțin nevoie pentru a face o viață fericită; totul se află în tine, în modul tău de a gândi.
Obiectul vieții nu este de a fi de partea majorității, ci de a scăpa de a se regăsi în rândurile nebunilor.
Tu ai putere asupra minții tale – nu asupra evenimentelor. Realizează acest lucru și vei găsi putere.
Despre Marc Aureliu și Epicur ne-a oferit detalii profesorul Claudiu T. Arieșan, vorbitor de 12 limbi străine și latinist cu preocupări moderne, membru activ al comunității academice din cadrul Universității de Vest Timișoara. A publicat numeroase volume, între care: Hermeneutica umorului simpatetic. Repere pentru o comicologie românească (1999), Între surâs și rugăciune. Modele culturale din comicologia clasică și patristică (2004), Geneza comicului în cultura română (2010) – toate distinse cu Premii ale Uniunii Scriitorilor.
Ca filolog clasic, a scris despre Cetatea literară a Romei. Întemeietorii (2005), a tradus din Lactantius (Despre morțile persecutorilor și Despre pasărea Phoenix), Ieronim (Epistole) și Arnobius (Contra neamurilor păgâne), a publicat peste 50 de studii de specialitate și 120 de articole culturale, editând 17 volume în colecțiile de studii clasice și patristice “Logos” și “Cum Patribus”.
Membru al Uniunii Scriitorilor și al Societății de Studii Clasice din România, al “Asociației Internaționale de Studii Patristice” cu sediul la Paris și al “North American Patristics Society” este Redactor – șef al “Analelor Universității de Vest. Seria Științe Filologice”.
Share this post